در سال 1354 برای اولین بار میوه کیوی وارد کشور ما ایران شد و از آن زمان به بعد باغداران از کاشت این نهال استقبال کردند. مهمترین دلیل این استقبال, به صرفه بودن کاشت درخت کیوی, از نظر اقتصادی بود. این میوه قابلیت نگهداری در انبار برای مدت زمان سه تا چهار ماه را داشته و همچنین با حفظ رطوبت و کنترل دمای مناسب, امکان انبار کردن آن برای 9 ماه نیز وجود دارد. در این مقاله از سپاهان کشت بهترین کودهایی که برای درخت کیوی مناسب هستند را بررسی خواهیم کرد و راهنماییهایی برای کوددهی صحیح درختان کیوی ارائه خواهیم داد.
شرایطی که قبل از انتخاب کود باید لحاظ شود
خاک های شنی, بهترین نوع خاک برای کاشت نهال کیوی, هستند. توجه داشته باشید که خاک های شنی باید دارای هوموس کافی باشند. هوموس یا بقایای باقی مانده از موجودات زنده خاک, در رشد بهینه درختانی همچون کیوی, نقش مؤثری دارد. به همین جهت خاک شنی که برای کاشت درخت کیوی, انتخاب می کنید باید دارای هوموس فراوانی باشد.
در صورتی که خاک شنی دارای هوموس را برای کاشت کیوی, انتخاب نکردید, میتوانید مخلوط کودهای دامی پوسیده و ماسه بادی را جایگزین گیاخاک یا هوموس کنید. نکته مهم در ترکیب کود دامی و ماسه بادی, نسبت یکسان مقدار آن ها با یکدیگر است؛ این نسبت باید پنجاه به پنجاه باشد.
از دیگر نکات مهم در ارتباط با خاک مناسب برای کاشت درخت کیوی, زهکشی خاک است که باید به خوبی انجام شود. همچنین رطوبت کافی و اسیدی بودن خاک نیز باید در نظر گرفته شود. میزان اسیدیته یا PH خاک برای گیاه کیوی باید بین 6 تا 6.5 باشد.
آشنایی با مواد مغذی برای درخت کیوی
درخت کیوی جزو درختانی است که باردهی سریعی دارد و میتواند در خاک های اسیدی و آفتابی رشد خوبی را تجربه کند. یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید این است که این درخت نسبت به مغذی بودن خاک حساسیت زیادی دارد و اغلب آن ها دچار کمبود ازت هستند. به همین دلیل توصیه میکنیم قبل از انتخاب بهترین کود برای درخت کیوی اقدام به تست خاک کنید.
عناصر غذایی مورد نیاز درخت کیوی
عناصر ماکرو
- نیتروژن
نیتروژن باعث رشد رویشی و افزایش سبزینگی میشود.
- فسفر
این عنصر برای ریشه زایی بیشتر و بهتر درخت کیوی نیاز است.
- پتاسیم
برای افزایش عملکرد و سایز محصول کیوی نیاز است.
- کلسیم
عنصر کلسیم برای افزایش استحکام جداره سلولی و ماندگاری بیشتر محصول کیوی نقش مهمی ایفا میکند.
عناصر میکرو
- آهن
آهن به منظور کاهش کلروز و زردی برگ های کیوی, مورد نیاز است.
- مس
مس باعث مقاومت بیشتر میشود و همچنین عامل پیشگیری کننده از قارچی شدن گیاه است.
- منگنز
این عنصر باعث افزایش کیفیت و رنگآوری میشود.
- روی
باعث افزایش رشد طولی ساقه ها و میان گره ها میشود.
- بر
عنصر بور موجب افزایش جذب کلسیم در گیاه شده و همچنین باعث افزایش سایز محصول میشود.
- گوگرد
گوگرد موجب افزایش مقاومت گیاه به بیماری های قارچی شده و همچنین عامل پیشگیری کننده در برابر حمله آفاتی از جمله کنه است.
کوددهی درخت کیوی و نکاتی که باید رعایت کرد.
بهتر است بدانید که هر کشاورز و باغداری بعد از یک فصل زراعی به یک میزان برداشت خاصی خواهد رسید اما مهم صِرف کشاورزی طبق عادت نیست, مهم میزان برداشت شماست.
لذا شما میتوانید با رعایت یک برنامه غذایی, جزو کشاورزانی باشید که برداشت خودشان را به دو و یا سه برابر رسانده اند و این نکته را هرگز فراموش نکنید که اکثر هزینه ها در کشاورزی معمولی و کشاورزی پولساز مشترک و یکی هستند مثل هزینه های اجاره, سم, بذر, کارگر, آب و …, اما یک هزینه تغذیه متفاوت و متغیر است که با این هزینه میتوانید برداشت خودتان را به دو و یا سه برابر برسانید. پس با دانستن مراحل مختلف رشد و شناخت نیازهای هر مرحله رشد, میتوانید با داشتن یک برنامه غذایی مناسب, برداشت خودتان را براحتی افزایش دهید. در ادامه به معرفی برنامه غذایی درخت کیوی و بهترین کود برای کیوی پرداختهایم.
بهترین کودها برای درخت کیوی چه کودهایی هستند؟
شاید باورتان نشود اما هیچ بهترینی برای درخت کیوی وجود ندارد و هر فصلی متناسب با آب و هوا و بر اساس شرایط رشدی نهال سیب, یک مدل کود خاص برای رشد و تقویت نهال سیب تجویز میشود. در ادامه به بررسی کود مخصوص درخت کیوی در مناسبتربن زمان میپردازیم.
کود های مناسب در هر مرحله از رشد کدام اند؟
مرحله تشکیل برگ
در این مرحله به منظور تامین نیاز درخت به عناصر اولیه و ماکرو برای جوانه زنی و افزایش تولید برگ و ریشه و بهتر است از کودهای حاوی ازت, فسفر و پتاسیم با درصد مناسب استفاده شود. استفاده از کودهای هیومیک اسید برای ریشه زایی بهتر و محلولپاشی ترکیب کود 20 20 20 در این مرحله توصیه میشود.
مرحله قبل از گلدهی
در این مرحله به منظور تامین تمامی عناصر و مواد مورد نیاز گیاه برای جوانه زنی و گلدهی مناسب و طبیعتا به دنبال آن تولید میوه های سالم و جلوگیری از هرگونه تنش بهتر است از کودهای ریزمغذی به همراه کود جلبک دریایی و آمینو اسید استفاده شود.
محلولپاشی با انواع فروت ست و کود های ریزمغذی در این مرحله توصیه میشود.
مرحله تشکیل میوه
در مرحله تشکیل میوه به منظور افزایش رشد و جلوگیری از ایجاد هرگونه تنش محیطی و تغذیه ای به گیاه و به منظور تکمیل فرایند تغذیه می توانید از ترکیبات هیومیک اسید استفاده کنید.
مرحله رشد میوه
در این مرحله به منظور تقویت, افزایش رشد و تشکیل میوه های با کیفیت از کودهای ریزمغذی, آمینو اسیدها و یا کودهای جلبک دریایی مانند مارمارین استفاده میشود.
مرحله درشت شدن میوه
در این مرحله استفاده از کودهای پتاسیم به افزایش سایز, رنگ و کیفیت میوه کمک میکند. مصرف کودهای 30-5-15 و کود سولفات پتاسیم بسیار توصیه میشود.
رنگ دار شدن و پیش رس کردن
برای پیش رس کردن میوه تکرار استفاده از کودهای پتاس بالا و بعضی هورمون های رشد برای کیوی و یا کودهای ترکیبی تا 20 روز قبل از برداشت توصیه میشود.
راهکار های مهم برای درشت شدن میوه کیوی
همیشه بدانید که با زمان بندی صحیح و رعایت اصول آبیاری و تغذیه میتوانید مدیریت درستی از باغتان داشته باشید. البته که شرایط اقلیمی منطقه قابل کنترل نیست و گاهی برخی تغییرات آب و هوایی منجر به کاهش عملکرد میشود, ولی با برنامه ریزی برای مدیریت باغ مثل آبیاری و کوددهی مناسب درختان کیوی, میتوانید به بهبود عملکرد محصول خود کمک کنید.
آبیاری برای درشت شدن میوه کیوی
قطعا بدون آب نباید از باغ کیوی میوه درشت بخواهید. اگر آبیاری مرحله درشت شدن میوه کیوی به میزان کافی نباشد, قطعا درخت طی مرحله بزرگ شدن سلول های میوه با مشکل مواجه شده و توان لازم برای درشتی نهایی فراهم نخواهد شد. در چنی شرایطی, قطع به یقین کوددهی هم اثر لازم برای رشد و عملکرد را نخواهد داشت. لذا در گام اول باید آبیاری دقیق و منظم انجام گیرد.
کود برای درشت شدن میوه کیوی
یکی از بهترین کودها برای میوه کیوی, کودهای پتاس بالا میباشد. همانطور که در بالا گفته شد پتاسیم برای افزایش عملکرد و سایز محصول کیوه بسیار ضروری است. لذا مصرف به موقع و همچنین به میزان مناسب این کود موجب بهبود عملکرد و سایز محصول میشود.
هورمون رشد برای کیوی
استفاده از هورمونهای محرک رشد برای درخت کیوی امروزه بسیار مرسوم است. این هورمون ها با فرمولاسیون خاص و پیشرفته خود تاثیر بسیار چشمگیری در رشد و کیفیت میوه کیوی خواهد داشت.