یکی از دغدغه های عمده باغدارانی که در کار پرورش درخت سیب مشغول هستند انتخاب بهترین کود برای درخت سیب میباشد. نه تنها درخت سیب بلکه تمامی درختانی که از آن ها برداشت میوه انجام میگردد, در کنار نگهداری های متداول مانند هرس کردن و آبیاری نیاز زیادی به تامین انرژی دارند. برای تامین انرژی باید عناصر اصلی و ریزمغذی مورد نیاز درختان را فرآهم کنید.
در این مقاله از سپاهان کشت خصوصیات بهترین کود برای درخت سیب و مزیت های آن ها را مورد بررسی قرار میدهیم تا بدین طریق شما بتوانید با کیفیت ترین کود را در اختیار درختانتان قرار داده و بهترین محصول ممکن را از آن ها برداشت نمایید.
عناصر غذایی مورد نیاز درخت سیب
در بسیاری از خاکها عناصر غذایی به اندازه نیاز گیاه وجود ندارد و زمین نیز نمیتواند این مواد را به اندازه کافی تولید کند. بنابراین باغبانان باید بر اساس نیاز درختان باغ خود هرساله عناصر غذایی مورد نیاز را به خاک اضافه نمایند.
درخت سیب همانند سایر گیاهان برای رشد و نمو و باردهی به عنصر غذایی نیاز دارد. این عناصر در 2 گروه عمده زیر طبقهبندی میشوند:
عناصر غذایی اصلی
عناصر ماکرو (پرمصرف)
عناصر ماکرو مورد نیاز درخت سیب شامل موارد زیر میشود:
- نیتروژن
این عنصر برای تولید اسیدهای آمینه و پروتئین لازم است و مهمترین عامل رشد محسوب میشود.
- فسفر
این عنصر در تلقیح گل ها و رشد ریشه, انتقال انرژی و همچنین نتظیم خواص ژنتیکی گیاه نقش دارد.
- پتاسیم
افزایش مقاوت گیاه در برابر کم آبی و خطر سرمازدگی و آفات و بیماری, کنترل شدت نور و افزایش عمل فتوسنتز و افزایش کیفیت و خاصیت انبار داری.
عناصر میکرو (کممصرف)
عناصر میکرو مورد نیاز درخت سیب شامل موارد زیر میشود:
- روی
عنصر مهمی در فعالیت بسیاری از آنزیمها از جمله ایندول اسید (عامل رشد تریپتوفان) میباشد.
- آهن
این عنصر در تولید مولکول کلروفیل و همچنین فعالیتهای انتقال انرژی نقش دارد.
- مس
این عنصر در تولید کلروپلاست و فعالیتهای آنزیمی و همچنین واکنشهای انتقال الکترون سهیم میباشد.
- منگنز
در خصوص نقش منگنز در درخت سیب میتوان به متابولیسم نیتروژن و کربوهیدرات ها در گیاه, فرآیند احیاء نیترات, افزایش جوانه زنی, رسیدگی سریع محصول درختان میوه اشاره کرد.
- گوگرد
این عنصر در تولید پروتئین و بعضی از اسیدهای آمینه نقش دارد.
- منیزیم
منیزیم در ساختن روغن در گیاه دخالت داشته و باعث تنظیم جذب فسفر در گیاه میشود و نیز در تولید هیدروکربن و مواد قندی موثر است و در تنفس سلولی اهمیت دارد و عامل جداسازی مولکولی اکسیژن و فتوسنتز است.
علائم کمبود عناصر غذایی در درخت سیب
۱- علائم ظاهری کمبود پتاسیم
- ایجاد لکههای زرد و قهوهای سوخته در نوک و حاشیه برگها.
۲- علائم ظاهری کمبود فسفر
- کند شدن یا توقف رشد قسمت هوائی و ریشه.
- کوتاهی, نازکی و باریکی برگها.
- رشد طولی و عمودی گیاه عمودی بوده و عدم ظهور ساقههای جانبی.
۳- علائم ظاهری کمبود نیتروژن (ازت)
- رنگ پریدگی برگها.
- کوچکی برگها.
- لاغری ساقه و شاخهها.
- ایستادن شاخهها با زاویه کوچک نسبت به ساقه اصلی.
- تشکیل شاخههای جانبی کم.
- زردی زودهنگام در برگهای پیرتر (پایینی).
۴- علائم ظاهری کمبود منیزیم
- زردی بین رگبرگها در برگهای پیر.
- ریزش برگها در صورت کمبود شدید.
۵- علائم ظاهری کمبود گوگرد
- رشد ناقص درخت.
- کلروز و رنگ پریدگی برگها.
- بیچخوردگی عمودی و شکنندگی دمبرگها و برگها.
- کوتاهی و نازکی ساقههای گیاهان و چوبی شدن آنها.
- کوچکی سطح برگ و کم شدن تعداد برگها.
- کاهش تعداد و وزن میوهها.
۶- علائم ظاهری کمبود مس
- پلاسیدگی برگهای انتهایی.
- ریزش برگهای انتهایی.
۷- علائم ظاهری کمبود آهن
رنگ پریدگی بین رگبرگها (خود رگبرگها سبز باقی میمانند).
۸- علائم ظاهری کمبود روی
- کم شدن رشد برگ
- ریزش برگها قبل از موقع
- ریزش گلها قبل از باز شدن
- ریز شدن ۸۰ درصد میوهها
کوددهی درخت سیب و نکاتی که باید رعایت کرد
سیب از جمله درختانی است که در اقیلمهای سرد, کیفیت بهتری نسبت به مناطق دیگر خواهد داشت و کمتر دچار آفت و بیماری میشود. شناخت نیازهای غذایی و مدیریت تغذیه درخت سیب و کوددهی آن یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در کیفیت و کمیت میوه سیب است. در ادامه مسایل مربوط به بهترین کود برای درخت سیب و تقویت درخت سیب میپردازیم.
بهترین کودها برای درخت سیب چه کودهایی هستند؟
شاید باورتان نشود اما هیچ بهترینی برای درخت سیب وجود ندارد و هر فصلی متناسب با آب و هوا و بر اساس شرایط رشدی نهال سیب, یک مدل کود خاص برای رشد و تقویت نهال سیب تجویز میشود. در ادامه به بررسی مصرف بهترین کود درخت سیب در مناسبتربن زمان میپردازیم.
کوددهی درخت سیب به صورت چالکود زمستانه
ترکیبات یک چالکود خوب به عنوان روش موثر کوددهی در باغات شامل کود دامی پوسیده یا ورمی کمپوست بهمراه گوگرد گرانوله و کودهای ماکرو (اوره, فسفات و پتاس) است که بهتر است با کود هیومیک اسید ترکیب شود.
مزایای استفاده از چالکود برای درخت سیب
- تضمین تامیین مواد مغذی با شروع فصل فعالیت درخت.
- کاهش گلریزی و افزایش تعداد شکوفه ها.
- تقویت عمومی گیاه و نیاز کمتر کودی طی فصل آتی.
- افزایش حجم ریشه در مقایسه با درختان تیمار نشده.
- بهبود ساختمان خاک.
کوددهی درخت سیب قبل از گلدهی
در مرحله تورم جوانه ها و قبل از گلدهی از کود فروت ست استفاده میشود که حاوی ترکیبات مناسبی از عناصر ازت, روی و بور هستند. با استفاده از فروت ست عناصر غذایی مورد نیاز برای سال آینده در درخت ذخیره میشود و درخت برای ورود به فصل جدید آماده میشود. محلول پاشی کودهای 20 20 20 به همراه کود ریزمغذی مانند کود ریزمغذی هوگر, کود ریزمغذی فرمولایف EDTA-MIX, کود عناصر ریزمغذی میکروکمبی فورنوترینت و … انجام میشود.
کوددهی درخت سیب در هنگام تشکیل میوه
در این مرحله از جدول کوددهی درخت سیب به منظور افزایش بزرگی میوه و جلوگیری از ترک خوردگی محصول از محلول پاشی کودهایی مانند کود نیترات کلسیم و کود نیترات منیزیم استفاده میشود. این کار بهتر است دو تا سه بار قبل از برداشت محصول انجام شود. عناصر غذایی ازت, بور و روی نیز جزء عناصر مهمی هستند که نیاز به آنها در زمانهای خاصی مثل مرحله تشکیل میوه مهم است, به این منظور مصرف کودهای میکرو مانند کود سه گانه پودری نوتریویم ۴۲۲ توصیه میشود.
کوددهی درخت سیب در مرحله فندقی شدن میوه
مرحله فندقی شدن سیب زمان مناسبی برای استفاده از کودهای پتاس بالا است. برای افزایش رشد و درشتی میوه سیب باید میزان قندهای آن افزایش یابد و نیز آب کافی در اختیار درخت سیب قرار گیرد. از مهمترین عناصری که باعثت جمع مواد قندی در میوه سیب میشود, عنصر پتاسیم است. مصرف کود سولفات پتاسیم, مونو پتاسیم فسفات, کود سولفات منیزیم و کود نیترات پتاسیم در این مرحله توصیه میشود.
کوددهی درخت سیب در مرحله گردویی شدن
در مرحله گردویی شدن سیب, مصرف کود پتاس بالا نقش قابل توجهی در افزایش سایز میوه و طولانی کردن مدت نگهداری در انبار و … در درخت سیب دارد.
کوددهی درخت سیب در مرحله قبل از برداشت میوه
قبل از برداشت میوه یعنی در زمان رنگ گیری میوه دو عنصری که نقش مهمی علی الخصوص در مورد سیب های قرمز دارند, آهن و پتاسیم هستند. بهترین زمان برای استفاده از کود آهن که مخصوص خوش رنگ و لعاب کردن محصول درختان سیب است, حدودا از یک ماه مانده به زمان برداشت شروع میشود و تا 10 روز قبل از برداشت ادامه دارد.
بهترین زمان کود دهی درخت سیب
همانطور که در پاراگراف قبل مشاهده کردید, در هر مرحله از رشد درخت سیب کوددهی نیاز است و در هرکدام از این مراحل باید از کود مناسب برای درخت سیب استفاده شود. فروشگاه سپاهان کشت بهترین کود برای درخت سیب را برای شما عزیزان توضیح داده و تمامی این کودها را در اختیار شما عزیزان قرار داده است.
کوددهی پاییزه درخت سیب
اهمیت کوددهی پاییزه درختان سیب جهت آماده سازی درختان سیب به خصوص در مناطق شمالی با زمستانهای طولانی برای محصول سال آینده است. کوددهی پاییزه سیب به همان اندازه تغذیه بهار و تابستان برای درخت سیب مهم است چرا که با بازگرداندن تعادل مواد مغذی پس از باردهی فراوان به برداشت پربار سال آینده کمک خواهد کرد. در پاییز مصرف کودهای پتاسیم, کودهای فسفر بالا و فروت ست بشدت توصیه میشود.
کوددهی بهاره درخت سیب
بهترین کود برای درخت سیب در بهار در مراحل مختلف رشد گیاه متفاوت است, اما بطور کلی در این فصل ابتدا مصرف چالکود, هیومیک اسید, کود سه بیست, آهن و نیترات کلسیم توصیه میشود.
کود سه بیست معجزه ای برای درخت سیب
کود سه بیست به دلیل فرمولاسیون خود که متشکل از سه عنصر اصلی نیتروژن, فسفر و پتاسیم میباشد, جز محبوبترین کودها برای درخت سیب بشمار میرود. این کود کامل NPK تمامی عناصر ذکر شده را به میزان متعادل در اختیار گیاه قرار داده و شرایط را برای بیشترین بازدهی درخت فراهم میکند.
میزان مصرف کود 20 20 20 برای هر درخت سیب
میزان مصرف کود 202020 برای درخت سیب به سن درخت بستگی دارد و مقدار مصرف این کود بطور کلی ۱۵ الی ۲۰ کیلوگرم در هکتار بصورت آب آبیاری میباشد. لازم به ذکر است که از این کود بصورت محلولپاشی هم میتوان استفاده نمود.