نخل خرما, گیاهی است که نسبت به شرایط سخت مقاوم است و میتواند حداقل تقاضا را برای آب داشته باشد و محصول خرمای آن ارزش تجاری و تغذیه ای زیادی دارد. ایران حدود 15 درصد خرمای جهان را تولید میکند. خاک نخلستان ها معمولا بافتی سبک و شنی دارند که این امر باعث فقر غذایی و ماده آلی در درخت خرما میشود, همچنین این نوع خاک از نظر ظرفیت نگهداری آب برای گیاه ضعیف عمل میکند و این مشکل باعث خشک شدن شاخه های درخت و بی کیفیت شدن محصول خرما میشود. کوددهی مناسب نخل خرما راهی برای جبران این مشکل است. در این مقاله از سپاهان کشت قصد داریم شما را با بهترین کود برای نخل خرما و دستورالعمل مصرف آنها برای دستیابی به محصول با کیفیت و کسب بهترین نتیجه آشنا کنیم.
زمان کود دهی نخل خرما
خرما گیاهی تک لپه ای و گرمسیری از تیره نخل است که در ایران بیشتر در نواحی جنوبی کشور کاشت میشود. اگرچه زمان کوددهی درخت خرما بیشتر در ماه بهمن (زمان گلدهی) و تیرماه (زمان رشد و نمو میوه) به همراه آب آبیاری انجام میشود, ولی میتوان با افزایش تعداد مراحل کوددهی در زمان های حساس در دوره رشد درخت نخل به افزایش محصول و کیفیت خرمای آن کمک کرد. پس برای آن که محصولی با کیفیت و سالم داشته باشید قطعا نیاز به مراقبت تغذیه و برنامه کود دهی خرما دارید.
بهترین کود برای نخل خرما
در این قسمت به بررسی بهترین کودهای آلی و شیمیایی برای درخت خرما میپردازیم:
کود آلی مناسب برای نخل خرما
کودهای آلی یک گزینه مطمئن و موثر برای کوددهی درختان خرما هستند. این کودها از مواد طبیعی تولید میشوند و مزایای بسیاری دارند. این کودها با ارائه عناصر غذایی ضروری به درخت خرما, رشد و توسعه سالم آن را تضمین میکند. در زیر کودهای آلی برای درخت خرما شرح داده شده است:
کود حیوانی
بهترین کود حیوانی برای درخت خرما شامل کود گوسفندی و کود مرغی میشود که به تاثیر هرکدام از آن ها پرداختهایم:
- کود گوسفندی برای نخل خرما:مصرف کود گوسفندی برای نخل خرما به دلیل داشتن عناصر ضروری خرما مانند نیتروژن, فسفر و پتاسیم, علاوه بر تأمین مواد مغذی گیاه به حاصلخیزی خاک نیز کمک میکند.
- کود مرغی برای خرما:کوددهی خرما با استفاده از کود مرغی نیز میتواند مزایای زیادی را به دنبال داشته باشد. اگر میخواهید میزان محصولدهی و کیفیت درختان خرما افزایش یابد, بهتر است در سال حدود 3 الی 4 بار, عمل کوددهی خرما با استفاده از کود مرغی را انجام دهید.
کود هیومیک اسید
هیومیک اسید در ترکیب خود عناصری مانند گوگرد, فسفر, پتاسیم, ازت, روی و مس را دارد که وجود این عناصر در ترکیب این کود تاثیر بسزایی در رشد ریشه و میوه و همچنین تقویت درخت خرما دارند. از کودهای هیومیک اسید با دوز 5 در هزار در اوایل فصل بهار و اواخر زمستان استفاده نمائید.
کود اوره
کود اوره برای نخل از موثرترین و سودمند ترین کودهای کشاورزی موجود در بازار است که اثرات اعجاب انگیزی در رشد و سلامت نخل ها دارد.
کود شیمیایی برای نخل خرما
کودهای شیمیایی از منابع غیر زنده و به شیوه صنعتی در کارخانه ها تهیه شده, تصفیه و مخلوط میگردند. چنانچه از کودهای شیمیایی برای کوددهی درخت خرما استفاده شود سبب رشد سریع آن میگردد. در این بخش به معرفی بهترین کودهای شیمیایی مناسب برای درخت خرما پرداخته ایم:
کود برای درشت شدن خرما
به منظور درشت شدن خرما مصرف کودهای پتاس بالا توصیه میشود.
بهترین کود برای رشد نخل خرما
مصرف کود سه بیست یک گزینه مناسب به منظور رشد نخل خرما است. همچنین کود نیترات آمونیوم و کودهای نیتروژن بالا در رشد سریع نخل خرما بسیار موثر هستند.
کود جلوگیری از ریزش خرما
استفاده از کود ضدتنش و استرس برای این امر بسیار حائز اهمیت میباشد.
کود کامل برای نخل خرما
درخصوص کود کامل میتوان ادعا کرد که این کودهای شیمیایی یکی از بهترین گزینه ها برای نخل خرما میباشد. این کودها بدلیل دارا بودن عناصر اصلی نیتروژن, فسفر و پتاسیم, تمامی نیازهای خرما را بطور کامل رفع میکند. در بین انواع کود کامل NPK, بهترین گزینه برای خرما, کود 202020 است.
کود آهن برای نخل خرما
کود آهن برای نخل بسیار کاربردی است زیرا باعث سبزی برگ ها و تقویت گیاه میشود. لذا در برنامه غذایی نخل خرما, به هیچ وجه از مصرف کود آهن غافل نشوید.
کود برای پاجوش نخل
مصرف کود فسفر بالا و ریشه زا بخصوص ریشه زا بیورادیکانت برای پاجوش نخل خرما بسیار موثر است.
سوالات متداول
علت ثمر ندادن درخت خرما چیست؟
اگر نخل خرما ثمر نمیدهد, بخاطر عدم گرده افشانی میباشد, زیرا خرما از درختهایی هست که باید گرده برای آن فراهم شود.
علت زرد شدن برگ نخل خرما چیست؟
کمبود مواد مغذی بخصوص آهن و منگنز, آبیاری زیاد یا کم, خاک بسیار سنگین و فشرده, آفات و بیماری ها از مهمترین عوامل زرد شدن برگ درخت خرما میباشد.
علت رشد نکردن نخل خرما چیست؟
ممکن است گیاه دچار قارچ یا تنش شده باشد که با مصرف سموم قارچکش و کودهای ضدتنش قابل اصلاح میباشد.
علت خشک شدن نخل خرما چیست؟
برای جلوگیری از خشک شدن نخل خرما, لازم است مدیریت مناسب و دقیق کشت و مراقبت, استفاده مناسب از منابع آبی, کنترل آفات و بیماریها و رعایت شرایط آب و هوایی مناسب صورت گیرد.
خاک مناسب برای نخل خرما چه شرایطی دارد؟
نخل خرما گیاهی کمتوقع است. این گیاه در هر نوع خاک از شن خالص تا خاکهـای سنگین رسوبی که نیازهای اولیه نخل را برای استقرار در خاک فراهم و مواد معدنی و آب مورد نیازش را تأمین میکند و دارای زهکش باشد و نسـبت به آب نفوذپذیر باشـد, قادر به رشد است. کشت نخل در خاکهای رسی سنگین و خاک های شنی که از نظر مواد غذایی بافت, فقیر هستند, توصیه نمیشود.
نحوه آبیاری نخل خرما به چه شکل انجام میشود؟
در حالت کلی میتوان گفت فاصلهی آبیاری نهال خرما در ماه اول یک روز در میان, در ماه دوم دو روز در میان, در ماه سوم سه روز در میان و بعد از آن هفته ای یک مرتبه و در زمستان ده روز یک بار میباشد. در درختان بارور به شرط خاک سبک آبیاری در تابستان 4-7 روز یک بار و در زمستان 20-30 روز یکبار انجام میشود.
درخت خرما در چند سالگی ثمر میدهد؟
نخل خرما در معمولا در 5 سالگی به ثمر میرسد.