بهترین کود برای درخت انار – برنامه غذایی کامل درخت انار
پس از کاشت هر درختی باید به طور اصولی از آن مراقبت کرد و با کودهای مورد نیاز آن را تقویت کرد. به همین دلیل شناخت بهترین کود برای درخت انار و رشد سریع تر و بیشتر میوه و ثمر آن در کنار نحوه نگهداری بسیار مهم است. به همین دلیل ما در این مقاله از سپاهان کشت قصد داریم شما را در زمینه پیدا کردن بهترین کودهای مخصوص برای افزایش باردهی درختان انار راهنمایی کنیم.
عناصر غذایی مورد نیاز درخت انار
در بسیاری از خاکها عناصر غذایی به اندازه نیاز گیاه وجود ندارد و زمین نیز نمیتواند این مواد را به اندازه کافی تولید کند. بنابراین باغبانان باید بر اساس نیاز درختان باغ خود هرساله عناصر غذایی مورد نیاز را به خاک اضافه نمایند.
درخت انار همانند سایر گیاهان برای رشد و نمو و باردهی به عنصر غذایی نیاز دارد. این عناصر در 3 گروه عمده زیر طبقهبندی میشوند:
عناصر غذایی اصلی
عنصر غیرمعدنی پر مصرف (ماکرو)
درخت انار به 3 عنصر غیرمعدنی اکسیژن (O), هیدروژن (H) و کربن (C) نیاز دارد. این عناصر در فرآیند فتوسنتز مورد نیاز بوده و به مقدار کافی در آب و هوا وجود دارند.
عنصر معدنی پر مصرف (ماکرو)
درخت انار به 6 عنصر معدنی ماکرو که در این قسمت به بررسی آنها پرداخته شده است نیاز دارد:
کلسیم (Ca)
این عنصر در پایداری سلولی, توسعه سلول فرآیند داخلی و پایداری غشاهای سلولی, تعادل کاتیون و آنیون فعال کننده بر آنزیمها و همچنین تنظیم فشار اسمزی نقش دارد.
نیتروژن (N)
این عنصر برای تولید اسیدهای آمینه و پروتئین لازم است و مهمترین عامل رشد محسوب میشود.
منیزیم (Mg)
در ساختن روغن در گیاه دخالت داشته و باعث تنظیم جذب فسفر در گیاه میشود و نیز در تولید هیدروکربن و مواد قندی موثر است و در تنفس سلولی اهمیت دارد و عامل جداسازی مولکولی اکسیژن و فتوسنتز است.
فسفر (P)
این عنصر در تلقیح گل ها و رشد ریشه, انتقال انرژی و همچنین نتظیم خواص ژنتیکی گیاه نقش دارد.
گوگرد (S)
این عنصر در تولید پروتئین و بعضی از اسیدهای آمینه نقش دارد.
پتاسیم (K)
افزایش مقاوت گیاه در برابر کم آبی و خطر سرمازدگی و آفات و بیماری, کنترل شدت نور و افزایش عمل فتوسنتز و افزایش کیفیت و خاصیت انبار داری.
فواید کود پتاس برای درخت انار
پتاسیم برای رشد بهتر میوه ها و درشت شدن آن ها بسیار مهم است, به همین دلیل استفاده از کودهای پتاس بالا برای درخت انار بسیار مفید است.
عنصر معدنی کم مصرف (میکرو)
درخت انار به 7 عنصر معدنی میکرو که در این قسمت به بررسی آنها پرداخته شده است نیاز دارد:
آهن (Fe)
این عنصر در تولید مولکول کلروفیل و همچنین فعالیتهای انتقال انرژی نقش دارد.
روی (Zn)
عنصر مهمی در فعالیت بسیاری از آنزیمها از جمله ایندول اسید (عامل رشد تریپتوفان) میباشد.
مس (Cu)
این عنصر در تولید کلروپلاست و فعالیتهای آنزیمی و همچنین واکنشهای انتقال الکترون سهیم میباشد.
منگنز (Mn)
در خصوص نقش منگنز در درخت انار میتوان به متابولیسم نیتروژن و کربوهیدرات ها در گیاه, فرآیند احیاء نیترات, افزایش جوانه زنی, رسیدگی سریع محصول درختان میوه اشاره کرد.
بُر (Br)
بور نقش کلیدی در طیف گستردهای از عملکردهای گیاهی از جمله تشکیل دیواره سلولی و ثبات آن, حفظ یکپارچگی ساختار و عملکردی غشاءهای بیولوژیک, حرکت قند یا انرژی به قسمتهای در حال رشد گیاهان و گردهافشانی و تنظیم دانه دارد.
مولیبدن (Mo)
این عنصر در تولید آنزیمهای مربوط به مصرف نیتروژن در گیاه و همچنین در تبدیل نیتراتها به اسید آمینه نقش دارد. این عنصر افزایش عملکرد و کیفیت محصول و همچنین بر روی جذب عناصر دیگر توسط گیاه نقش دارد.
کلر (Cl)
استفاده از کلر با هدف گندزدایی و ضدعفونی کردن میوهها و محصولات کشاورزی, سالیان سال است که در سطح جهان صورت میگیرد.
علائم کمبود عناصر غذایی در درخت انار
۱- علائم ظاهری کمبود نیتروژن (ازت)
- رنگ پریدگی برگها
- کوچکی برگها
- لاغری ساقه و شاخهها
- ایستادن شاخهها با زاویه کوچک نسبت به ساقه اصلی
- تشکیل شاخههای جانبی کم
- زردی زودهنگام در برگهای پیرتر (پایینی)
۲- علائم ظاهری کمبود فسفر
- کند شدن یا توقف رشد قسمت هوائی و ریشه
- کوتاهی, نازکی و باریکی برگها
- رشد طولی و عمودی گیاه عمودی بوده و عدم ظهور ساقههای جانبی
۳- علائم ظاهری کمبود پتاسیم
- ایجاد لکههای زرد و قهوهای سوخته در نوک و حاشیه برگها
۴- علائم ظاهری کمبود کلسیم
- باعث تغییر شکل برگ به صورت فنجانی رو به پائین میشود.
۵- علائم ظاهری کمبود منیزیم
- زردی بین رگبرگها در برگهای پیر
- ریزش برگها در صورت کمبود شدید
۶- علائم ظاهری کمبود گوگرد
- رشد ناقص درخت
- کلروز و رنگ پریدگی برگها
- زرد شدن به صورت یکنواخت در سراسر گیاه حتی برگهای جوان
- قرمز مایل به صورتی شدن سطح پائینی برگها و دمبرگها
- لکههای قهوهای و نکروتیک در برگ
- بیچخوردگی عمودی و شکنندگی دمبرگها و برگها
- کوتاهی و نازکی ساقههای گیاهان و چوبی شدن آنها
- کوچکی سطح برگ و کم شدن تعداد برگها
- کاهش تعداد و وزن میوهها
۷- علائم ظاهری کمبود مس
- پلاسیدگی برگهای انتهایی
- ریزش برگهای انتهایی
۸- علائم ظاهری کمبود آهن
- رنگ پریدگی بین رگبرگها (خود رگبرگها سبز باقی میمانند)
۹- علائم ظاهری کمبود روی
- کم شدن رشد برگ
- ریزش برگها قبل از موقع
- ریزش گلها قبل از باز شدن
- ریز شدن 80 درصد میوهها
۱۰- علائم ظاهری کمبود مولیبدن
- کمبود این عنصر تا حدودی مشابه علائم کمبود ازت میباشد.
کوددهی درخت انار و نکاتی که باید رعایت کرد
انار از جمله درختانی است که در اقیلمهای خشک, نیمه گرمسیری و مدیترانهای رشد و باردهی خوبی دارد. درختی سازگار با شرایط متفاوت آب و هوایی و قابل کشت در خاکهای سنگین تا سبک, مقاوم به شوری آب, مقاوم به خشکی و کم آبی میباشد. شناخت نیازهای غذایی و مدیریت تغذیه درخت انار و کوددهی آن یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در کیفیت و کمیت میوه انار است. در ادامه مسایل مربوط به بهترین کود برای درخت انار و تقویت درخت انار میپردازیم.
بهترین کودها برای درخت انار چه کودهایی هستند؟
شاید باورتان نشود اما هیچ بهترینی برای درخت انار وجود ندارد و هر فصلی متناسب با آب و هوا و بر اساس شرایط رشدی نهال انار, یک مدل کود خاص برای رشد و تقویت نهال انار تجویز میشود, یعنی کود مناسب فصل بهار نهال اناری در ساوه میتواند با کود نهال انار درختی در گیلان در همان فصل متفاوت باشد چون دو نهال در شرایط رشدی مختلفی هستند و نیاز های متفاوتی دارند. در ادامه به بررسی مصرف بهترین کود درخت انار در مناسبتربن زمان میپردازیم.
کودهای آلی
کودهای آلی نیز یک گزینه مطمئن و موثر برای کوددهی درختان انار هستند. این کودها از مواد طبیعی تولید میشوند و مزایای بسیاری دارند. این کودها با ارائه عناصر غذایی ضروری به درخت انار, رشد و توسعه سالم آن را تضمین میکند. در زیر کودهای آلی برای درخت انار شرح داده شده است:
کود مرغی
یکی از بهترین کود حیوانی برای درخت انار, کود مرغی است. استفاده از کود مرغی برای درخت انار موجب افزایش کیفیت میوه و اندازه آن شده و ثمر دهی آن را افزایش میدهد.
مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت انار
میتوانیم بر اساس آزمایش خاک کلیه عناصری که خاک احتیاج دارد را همراه با کودهای مرغی و هیومیک اسید مهیا کرده و به صورت چالکود به درخت انار برسانیم. 300 تا 500 گرم برای هر درخت نسبت به سن آن کافی به نظر میرسد.
کود اوره
کود اوره برای درخت انار با دارا بودن عناصر مهم به عنوان یک منبع غنی عملکرد خوبی در تقویت خاک و رشد بهتر گیاه دارد. این مواد از آنجایی که شیمیایی است ولی هیچ گونه خطری برای خاک و همچنین گیاه و میوه آن ندارد.
کود های شیمیایی
علاوه بر کودهای آلی, کودهای شیمیایی نیز در کوددهی درختان انار, استفاده میشوند. این کودها عناصر غذایی مورد نیاز را به صورت مصنوعی تامین میکنند. نوع و نسبت مناسب کودهای شیمیایی بر اساس تجربه, شرایط محلی, سن درخت و از همه مهم تر فصلی که در آن کوددهی انجام میشود, باید انتخاب شود. در ادامه بهترین کود های مصنوعی مناسب برای درخت انار عنوان شده است.
مزایا و معایب هر کدام
کودهای آلی مزایایی مانند بهبود ساختار خاک, حفظ تعادل زیستی, و بهرهوری بالا در مصرف آب دارند. به علاوه, استفاده از کودهای آلی در باغات انار میتواند به حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی آب و خاک کمک کند. اما, نیاز به تهیه و تولید کودهای آلی و هزینه بالا میتواند معایبی از این نوع کود را به همراه داشته باشد.
از سوی دیگر, کودهای مصنوعی از لحاظ هزینه و زمان بسیار کارآمدتر هستند. آنها میتوانند به سرعت نیازهای غذایی درخت انار را تأمین کرده و رشد سریع و بهبود عملکرد محصول را ایجاد کنند. اما, استفاده بیش از حد از کودهای مصنوعی ممکن است منجر به آلودگی خاک و آب شود.
روشهای کوددهی درخت انار
درخت انار مانند سایر ارقام میوه به 3 روش کوددهی میشود:
- چالکود
- آبیاری
- محلول پاشی
با توجه به نحوه عملکرد کود و همچنین برای افزایش بهره وری از آن؛ یکی از روشهای بالا برای کوددهی درخت انار توصیه میشود.
بهترین زمان کود دهی درخت انار
فرایند رشدی نهال انار به گونه ای نیست که در یک فصل خاص, نیاز کودی داشته باشد و در فصل های دیگر نیازی به توجه و مراقبت و استفاده از کود نداشته باشد بلکه شما باید در هر فصل بنا بر شرایط فصلی از کود خاصی برای رشد نهال انار استفاده کنید, این نکته مهم را فراموش نکنید که اکثر کودهای نهال انار در فصل های گرم سال جهت تامین غذایی نهال است و هدف کود ها در فصول سرد سال بیشتر حفاظت گرمایی از ریشه درخت انار است.
زمانبندی کوددهی به درختان انار از زمان کاشت تا بزرگسالی
نهال انار از 0 تا 2 سالگی
در این سن نهال جوان است. بنابراین برای افزایش توان رشدی درخت به 125 گرم فسفر+ 125 گرم پتاسیم+ 250 گرم نیتروژن+ 5 کیلوگرم کود آلی نیاز دارد.
نهال انار در 3 سالگی
در سن 3 سالگی درخت انار, با استفاده از کودهای حاوی 125 گرم فسفر+ 250 گرم پتاسیم+ 500 گرم نیتروژن+ 10 کیلوگرم کود آلی درختان جوان را تقویت نمایید.
نهال انار در 4 سالگی
بهترین کودهای تقویتی برای درخت انار در این سال کودهایی است که حاوی 125 گرم فسفر+ 250 گرم پتاسیم+ 500 گرم نیتروژن+ 20 کیلوگرم کود آلی میباشد.
درخت انار در 5 سالگی
در این سال باید براساس نیاز درخت اقدام به کوددهی با استفاده از کودهای حاوی 125 گرم فسفر+ 250 گرم پتاسیم+ 500 گرم نیتروژن+ 20 کیلوگرم کود آلی نمایید.
درخت انار از 5 سالگی به بالا
در این سالها درخت به سن بلوغ رسیده و باید هرساله باردهی حداکثری به همراه داشته باشد. از این رو باید با استفاده از عناصر 250 گرم فسفر+ 250 گرم پتاسیم+ 625 گرم نیتروژن+ 30 تا 40 کیلوگرم کودهای آلی درختان خود را تقویت کنیم.
آموزش کود دهی درخت انار در فرایند رشد به صورت مرحله مرحله
یکی از مهمترین دغدغه های کشاورزان در فرایند رشد درخت انار, این است که در هر مرحله از رشد و نمو درخت انار باید چه کودی را استفاده کنند, در ادامه مراحل مختلف رشدی درخت انار همراه کودهای مناسب هر دوره رشدی معرفی میشود.
کود افزایش باردهی و رشد سریع درخت انار
رشد و باردهی سریع نهال انار, یکی از مهمترین دغدغه کشاورزان است, برای رسیدن به این هدف و تقویت درخت انار به منظور تسریع فرایند باردهی آن میتوان از انواع کودها استفاده کرد در ادامه با کودهایی آشنا شوید که میتواند موحب افزایش سرعت رشد و باردهی درخت انار شما شوند. برای این منظور میتوانید از کود اسید هیومیک و کود سه بیست استفاده نمائید.
بهترین کود برای تورم جوانه درختان انار
جوانه درخت انار برای اینکه به مرحله نزدیک تورم برسد تا برای گل دادن آماده شود نیاز به کودهای متنوع و بیشماری دارد, بهترین کود های مناسب درخت انار باید عناصر زیر را در فرمولاسیون خود داشته و در اختیار گیاه قرار گیرد.
- نیتروژن
- فسفر
- سولفات پتاسیم
- آهن
- گوگرد
- نیرات کلسیم
- کلسیم
- روی
در این مرحله میتوانید از کودهای سه بیست, فروت ست و کود آهن استفاده نمائید.
بهترین کود قبل از گلدهی درختان انار
زمان گلدهی درخت انار از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است و باید کود خاصی را برای تولید بهترین گل ها از نهال انار به کار ببندید, بهترین فرایند کود دهی در این مرحله مدل کود دهی محلول پاشی میباشد, توجه کنید که در این بازه زمانی از کودهایی استفاده کنید به صورت کامل و غنی مواد معدنی نیتروژن, فسفر و پتاسیم را به مقدار کافی درون خود داشته باشند تا گرسنگی نهال شما از دریافت مواد معدنی برطرف شود.
مصرف کودهای محرک رشد مانند قرص جیبرلیک اسید, اکورمون, فلوریژن و روت PGR در در این مرحله بسیار توصیه میشود.
کود جلوگیری از ریزش گل انار
بهترین کود برای جلوگیری از ریزش گل درختان انار, کودهای کامل سه بیست است که دارای میزان برابری از هر سه عنصر نیتروژن, فسفر و پتاسیم هستند. همچنین در این مرحله به کلیه عناصر میکرو نیز نیاز است. کوددهی در مرحله گلدهی انار بهتر است بهصورت محلول پاشی صورت گیرد.
کوددهی در زمان گردویی شدن میوه
در این مرحله، میوه انار در خت شما به رنگ سبز درآمده و اندازه آن به میزان یک گردو سبز شده است، این بازه زمانی اوج نیازمندی نهال انار شما به مواد معدنی تازه است و باید از کودهایی استفاده کنید که مقادیر بسیار زیادی آهن و کلسیم داشته باشند، اصولا برای کود زمان گردویی شدن میوه انار, از ترکیب درست و اصولی کودهای حیوانی و شیمیایی استفاده میشود تا مواد معدنی مورد نیاز نهال انار, به بهترین شیوه تامین شود. در این مرحله بهتر است از کود های پتاس بالا مثل 121236, 15530 و همچنین سولفات پتاسیم استفاده نمائید.
بهترین کود برای درشت شدن میوه انار
پس از اینکه جوانه انار به میوهای خوش رنگ و طعم تبدیل شد, بسیاری از کشاورزان از این موضوع گلایه دارند که چرا میوه انار آن ها به اندازه کافی رشد نکرده است و درشت نیست, شما نیز ممکن است در مسیر رشد و پرورش نهال انار با این مشکل مواجه شوید برای درشت تر کردن میوه های انار میتوانید از کودهای پتاس بالا مانند کود ولگرو رد پتاسیم کمک بگیرید.
بهترین کود برای جلوگیری از ترک خوردگی میوه انار
علت اصلی ترک خوردگی میوه انار آبیاری نامنظم و کمبود کلسیم میباشد. با آبیاری منظم و با مصرف کودهای کلسیم دار مانند کود نیترات کلسیم در دو مرحله و همچنین مصرف کود 121236 میتوانید این مشکل را برطرف نمائید.
کود جهت تغییر رنگ میوه انار و زمان برداشت
در این مرحله تقریبا میوه انار شما به بلوغ رسیده است و کاملا درشت شده اما مسئله ای که وجود دارد این است که اصولا رنگ میوه انار پس از درشت شدن و رسیدن کامل همچنان سبز میماند و چیدن انار سبز برای هیچ کشاورزی جالب نیست! برای حل این مشکل باید از کود تغییر رنگ میوه از سبز به قرمز استفاده کرد.
بهترین کود برای این بازه زمانی ترکیب محلول پاشی پتاسیم, فسفر و نیتروژن است, البته مراقب باشید که در این بازه زمانی حین استفاده از کودهای شیمیایی زیاده روی نکنید تا درخت انار شما دچار آسیب نشود.
کوددهی پس از برداشت محصول
در این مرحله درخت انار شما میوه های انار خوشمزه و خوش رنگی دارد و وقت چیدن انارها است, اما پس از چیدن میوه ها هنوز کار شما تمام نشده است و باید سری کود جدیدی به درخت انارتان تزریق کنید تا آماده باردهی مجدد شود, بهترین کود برای مرحله پس از برداشت محصول درخت انار, ترکیب نیترات, پتاسیم و عناصر ریز مغذی است. پس از برداشت بهتر است از کود فروت ست استفاده نمائید.
16 دیدگاه در “بهترین کود برای درخت انار – برنامه غذایی کامل درخت انار”
ممنون از مطالب ارزشمندتان
برای جلوگیری از سفید بودن دانه های انار وآبدار بودن آن چه کودی وکی استفاده کنیم
سپاس
سلام در مرحله ی اول آبیاری منظم.در ابتدای رشد کود سه بیست بعلاوه آهن، اواسط رشد کود نیترات کلسیم و اواخر رشد کودهای پتاس بالا یا ۱۲۱۲۳۶.
خوب شاید اینها برای رشد درخت انار خوب است موفق باشید
موفق باشید.
باسلام وخسته نباشید وتشکر فراوان ار راهنمایی خوب شما موفقیت روز افزون شما ارزوی ماست
ممنون از لطفتون.
سلام. برای جلوگیری از ترک خوردگی انار چه کود یا سمی لازم است؟
سلام. آبیاری منظم انجام شود. کود ۳۶_۱۲_۱۲ در مرحله ای که میوه از مرحله ی گردویی شدن کمی بزرگتر شده مصرف شود و دو مرحله هم از نیترات کلسیم استفاده کنید تا پوسته هاش سفت شود.
با سلام و خسته نباشید از مطلب بسیار آموزنده سایت عالیتون؛ آبیاری درخت انار از شروع کاشت چجوریه و آیا کود حیوانی میشه استفاده کرد؟
سلام خیلی ممنون. آبیاری درخت انار باید بصورت منظم باشد و بجای کودهای حیوانی میتوانید از چالکود ها و هیومیک اسید ها استفاده نمائید.
سلام.کود ۱۲۱۲۳۶که در دو مرحله باید انجام گیرد فاصله زمانی آن چقدر است وبصورت محلول پاشی انجام می گیرد
سلام. باید بصورت آب آبیاری مصرف شود و فاصله زمانی هم بهتر است 20 روز باشد.
سلام ممنون از مطالب خوب تون
چرا درخت انار ما ۵ ساله هست ولی تا حالا محصولی نداده
سلام. چه برنامه ی کودی ای تا الان مصرف کردید? برنامتون رو بفرستید و شرایط خاک تون هم بگید تا با توجه به مواردی که میفرمایید برنامه کودی مناسب رو عرض کنم خدمتتون.
سلام و ممنون از مطالب ارزشمندتون
کود مرغی در چه فاصله ای از درخت و در چه عمقی چال شود
سلام
ممنونم از اعتماد شما
هر درخت دو کیلو